• Bezorging in heel Europa
  • Meer dan 20.000 artikelen
  • Voor ondernemers en particulieren
  • Gratis bezorging vanaf €150
088 4044040

Laat een voicemail achter

Voor 15.00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Bepalen van de draairichting van een deur of slot

Definitie van draairichting

De draairichting van een deur of slot is van grote invloed wanneer u een nieuw slot aanschaft. De draairichting wordt gekenmerkt door het woord op zich, namelijk de richting waar de deur naartoe draait. Het bepalen van de draairichting zonder enige kennis is lastig. Daarom hebben wij voor u dit blog geschreven, om u te voorzien van de informatie die u nodig heeft over de draairichting.

Bepaling van de draairichting

Het lastige van het bepalen van de draairichting is dat er verschillende normen bestaan die aangeven of een draairichting naar binnen of buiten is, alsmede linksdraaiend of rechtsdraaiend. Zo heb je bijvoorbeeld de Nederlandse (Hollandse), Duitse en Europese norm. In Nederland wordt tegenwoordig de Duitse norm als standaard gehanteerd. U herkent de Duitse draairichtingnorm aan het acroniem DIN. Deze wordt ook bij onze webshop gehanteerd.

Een handig ezelsbruggetje om de draairichting te bepalen, is om voor de deur te gaan staan en te kijken waar de scharnieren zich bevinden. Het gaat er in dit geval om dat u kijkt naar het uitstekende deel van de scharnieren(scharnierknoop). Ook is het belangrijk om na te gaan waar de deur naartoe draait. Is de deur bedoeld om een ruimte te betreden, of juist te verlaten?

Meest voorkomende draairichtingen

Er zijn vier situaties die veel voorkomen. Een visuele voorstelling hiervan is hieronder te vinden.

 

De verschillende varianten van de draairichting van een deur

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Situatie 1 betref een DIN-linkse, naar binnendraaiende deur. De scharnieren zijn zichtbaar aan de linkerkant en de deur heeft als functionaliteit om een ruimte te betreden. Deze situatie wordt gekenmerkt met draairichting 1.
  2. Situatie 2 betreft een DIN-rechtse, naar buitendraaiende deur. De scharnieren zijn zichtbaar aan de rechterkant en de deur is bedoeld om een ruimte te verlaten.  Deze situatie wordt gekenmerkt met draairichting 4.
  3. Situatie 3 betref een DIN-linkse, naar buitendraaiende deur. De scharnieren zijn zichtbaar aan de linkerkant en de deur heeft als functionaliteit om een ruimte te verlaten. Deze situatie wordt gekenmerkt met draairichting 3.
  4. Situatie 4 betreft een DIN-rechtse, naar binnendraaiende deur. De scharnieren zijn zichtbaar aan de rechterkant en de deur is bedoeld om een ruimte te betreden.  Deze situatie wordt gekenmerkt met draairichting 2.

Weetjes en uitzonderingen

Bij insteeksloten en meerpuntsluitingen is over het algemeen alleen draairichting 1(Din Links) en draairichting 2(DIN Rechts) van toepassing.

Bij oplegsloten en panieksloten wordt gebruikt van zowel draairichting 1, 2, 3 en 4.